Hej!

Jag heter Peter Persson och driver firman Peters växthus i Löberöd. Detta har jag gjort sedan 2005. Dessförinnan drev jag och min far en firma i Fogdarp under 17år. När vi blev uppsagda därifrån, så funderade jag på att sluta med blomsterodling, men så kontaktade jag Stefan Andersson, som äger växthusen, och undrade om jag fick hyra dessa. Det gick bra, så därför startade jag odling i Löberöd i egen regi. Det har varit mycket upp och ner genom åren, där vintern 09-10 redan har gått till historien som den värsta jag upplevt under alla mina år som odlare. Kallt, mycket snö som förstörde mängder med rutor för mig, höga elpriser, som all känt av, och höjda priser på pluggplantor och sticklingar tack vare dålig växelkurs. Merparten av mina blommor säljer jag i parti till plantskolor och affärer i närområdet. Dock har jag en långväga kund: Ölands korgimport! Detta är en kund som följt med från Fogdarp, och det är väldigt trevligt att ha en kund som tycker det är mödan värt att köra hela vägen från Borgholm för att köpa mina blommor!

Nu är säsongen ÄNTLIGEN igång, men den sena våren gör att säsongen förmodligen blir längre än vanligt. Jag hoppas att folk i Löberöd fortsätter att handla hos mig, då detta är av avgörande betydelse för fortsatt öppethållande i butiken. Jag har även försäljning till jul med julblommor och grupper som jag gör själv. Denna försäljning går inte lika bra som vår och sommarblommor, då omkostnaderna är högre, framförallt förra året då vädret ABSOLUT var dåligt för julblommor med kyla och snöstormar. Jag skall ha julförsäljning även -10, men blir det inte bättre blir det nog tyvärr sista året för detta. Vore synd, då jag tycker det är roligt och mina låga priser borde locka mer kunder, men man kan tyvärr inte leva på detta.

Som trädgårdsmästare, ett epitet jag egentligen inte vill sätta på mig själv utan odlare, har jag ingen egentlig utbildning. Kurser och trial end error, dvs funkar det inte prova något annat, har gjort att jag efter dessa år tycker mig veta rätt så bra hur dom blommor jag odlar skall skötas. Min storsäljare är pelargonier som jag, om man får skryta lite, får mycket beröm för... Jag odlar i relativt låga temperaturer, vilket gör att blommorna är "avhärdade". Detta betyder att dom tål att plantas ut tidigare än om man köper blommor som drivits hårt. Dessa blommor får ofta en "chock" när dom kommer ut och stannar av i växt och blomning. I min odling använder jag minimalt med bekämpningsmedel, både vad gäller skadeinsekter o växtskydd. Vid små lusangrepp t.ex, så kastar jag hellre några blommor och blir på så vis av med ohyran än att jag sprutar gift. Någon gång är detta dock omöjligt, utan giftsprutan måste tyvärr fram. Även vad gäller retardering, främst penseer och violer, håller jag mig till ett minimum av besprutningsmedel. Jorden som jag använder är, som alla vet som köpt den, mycket bra. Främst tack vare långtidsgödningen som finns i den, vilket gör att gödningsvattning inte behöver användas förrän i slutet på säsongen, och då endast på amplar och dom större krukorna. Jorden blir tack vare Osmocoten, som gödningen heter, dyrare, men det tycker jag att det är värt om man kan hålla miljöpåverkan på lägsta möjliga nivå. Andra aspekter på miljötänket är att vi använder mycket begagnade krukor som folk lämnar till oss, och det mesta av leveranserna till partikunderna, sker i begagnade lådor. En kund lämnar tom plastlådor som vi använder om och om igen...

Med förhoppning om att Ni med dessa ord fått lite mer information om mig och min firma: Välkomna till Peters växthus!